• Start
  • Wiadomości
  • "Smaczne i ładnie podane". Relacja z Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego

"Smaczne i ładnie podane". Relacja z Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego

Placki z cukinii, krem z kabaczka czy ratatouille z buraków - to jedne z potraw, które wyszły spod rąk bardzo uzdolnionych kulinarnie, młodych ludzi. W czwartek, 23 listopada stanęli oni do walki w 7. edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego. Tytuł „Najsprawniejszego w zawodzie kucharza” zdobył Mateusz Bamburak. Co mógł przygotować ktoś o takim nazwisku? Oczywiście buraka. I to nie byle jakiego, bo... faszerowanego. To był świetny pomysł!
23.11.2017
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Jedliście kiedyś faszerowanego buraka? Michał Bamburak ma świetny przepis


„Jesień na talerzu - burak, cukinia, kabaczek” - pod tym hasłem odbył się tegoroczny konkurs, który skierowany jest do młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim. Co roku biorą w nim udział uczniowie z zawodowych szkół specjalnych, które znajdują się na terenie województwa pomorskiego. W tym roku poznaliśmy reprezentantów Gdańska, Gdyni, Kwidzyna, Lęborka i Wejherowa. Wszyscy uczestnicy kształcą się w zawodzie kucharza. I oby zostali na tej drodze, bo dania które przygotowali nie tylko pięknie wyglądały, ale także smakowały niezmiemsko. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Branżowa Szkoła Specjalna nr 19 w Gdańsku Wrzeszczu, czyli tzw. „Batorówka”.

- Ten konkurs to piękna inicjatywa, dzięki której uczniowie czują się dowartościowani - mówi Elżbieta Paprocka-Lewano, dyrektor „Batorówki”. - Młodzież czuje się spełniona, bo zanim konkretne osoby dotrą do finału konkursu, muszą wziąć udział w rywalizacji międzyszkolnej. W ten sposób młodzi ludzie nawiązują nowe kontakty i wymieniają się doświadczeniami.

Finał konkursu odbył się w Pomorskiej Akademii Kulinarnej, którą prowadzi Andrzej Ławniczak. Dzięki tej współpracy młodzi ludzie jeszcze lepiej mogą przygotowywać się do wykonywania zawodu kucharza. Pod okiem mistrzów rozwijają swój talent, mogą liczyć na wskazówki, pomoc, ale i konstruktywną krytykę.

- Gdybym miał wystawiać wam ocenę za przygotowane dzisiaj potrawy, dostalibyście mocne piątki - mówił Andrzej Ławniczak, szef Pomorskiej Akademii Kulinarnej. - Z zadaniem poradziliście sobie bardzo fajnie, ponieważ wszystko było smaczne i bardzo ładnie podane.

Do finału konkursu zakwalifikowało się pięcioro uczestników:

Mateusz Bamburak (I miejsce)

Branżowa Szkoła Specjalna I Stopnia nr 19 w Gdańsku

Weronika Kolaszyńska (II miejsce)

Branżowa Szkoła Specjalna I Stopnia nr 6 w Kwidzynie

Paulina Domnik (III miejsce)

Branżowa Szkoła Specjalna I Stopnia nr 4 w Lęborku

Dawid Dąbrowski

Branżowa Szkoła Specjalna I Stopnia nr 7 w Gdyni

Urszula Potrykus

Branżowa Szkoła Specjalna I Stopnia nr 5 w Wejherowie

Potral Gdańsk.pl serdecznie gratuluje wszystkim finalistom i trzyma kciuki za kolejne sukcesy kulinarne.

TV

Grand Prix Jarmarku Bożonarodzeniowego 2024 przyznane