• Start
  • Wiadomości
  • Kawa, herbata, a może czekolada? Filmy o napojach dawnych gdańszczan od Muzeum Archeologicznego

Kawa, herbata, a może czekolada? Filmy o napojach dawnych gdańszczan od Muzeum Archeologicznego

Nie wyobrażamy sobie życia bez codziennej filiżanki kawy czy herbaty, a czekoladę pod każdą postacią mamy na wyciągnięcie ręki. O historiach związanych ze spożywaniem tych drogocennych w nowożytnym Gdańsku napojów opowiadają krótkie filmy przygotowane przez Muzeum Archeologiczne w Gdańsku.
22.12.2020
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Aleksandra i Krzysztof Kucharscy opowiadają o historii kawy, herbaty i czekolady, nadając jej lokalne gdańskie rysy
Aleksandra i Krzysztof Kucharscy opowiadają o historii kawy, herbaty i czekolady, nadając jej lokalne gdańskie rysy
Fot. YouTube Muzeum Archeologicznego w Gdańsku

 

Nagrania powstały w związku z wystawą czasową zatytułowaną: "Kawa czy herbata? Archeologiczne świadectwa konsumpcji napojów w dawnym Gdańsku", której niestety nie można już oglądać, mimo że trwa jeszcze do końca roku. Muzeum, tak jak wszystkie placówki kultury, pozostaje tymczasowo zamknięte do 17 stycznia 2021 r., w związku z ograniczeniami wynikającymi z pandemii koronawirusa.

Na otarcie łez dla tych, którzy nie zdążyli odwiedzić wystawy, Muzeum Archeologiczne przygotowało cztery krótkie filmy - wykłady, które opublikowało na swoim kanale YouTube:

 

  • "Kawa i herbata w dawnym Gdańsku"
  • "Historia czekolady"
  •  "Czekolada - przepis z XVIII wieku"
  • "Napitki gdańskich patrycjuszy"

Smaczne opowieści o historii i kulturze degustacji napojów i napitków snują Aleksandra i Krzysztof Kucharscy, małżeństwo muzealników (ona pracuje w Narodowym Muzeum Morskim, on w Muzeum Gdańska), prywatnie fascynaci nowożytnej historii naszego miasta, a zwłaszcza życia codziennego jego mieszkańców.

Gdzie kupowano kawę w XVIII-wiecznym Gdańsku, który smak szybciej przypadł do gustu gdańszczanom jako codzienny napitek - kawy, czy herbaty? Ile kosztowały wówczas kawa, herbata i kakao, i dlaczego tak dużo? Kto i w jakich okolicznościach spożywał owe napoje, gdzie w Gdańsku zobaczyć dziś można oryginalne ówczesne naczynia do picia czekolady? Skąd wzięło się polskie słowo “herbata” i czemu aż trzech papieży po kolei zajmowało się sprawą picia czekolady?

Odpowiedź na te i mnóstwo innych pytań znaleźć można w kilkunastominutowych opowieściach filmowych. W jednej z nich Aleksandra Kucharska dokonuje nawet “rekonstrukcji” przyrządzenia pitnej czekolady wg. XVIII-wiecznego przepisu (od razu zdradzamy, że wypicie filiżanki tego napoju nie było wówczas łatwe…). 

 

Realizacja audio-wideo: Marek Zygmunt. Realizację filmów dofinansowano ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

 

TV

Finał świątecznej akcji „Każdy może pomóc”. Wymarzone prezenty jadą do dzieci i seniorów