Kampania to przede wszystkim krótkie materiały filmowe, które dostępne są na Facebook`u Zakładu Utylizacyjnego. Dzięki nim, w ciągu zaledwie kilkunastu minut dowiedzieć się można:
- dlaczego - z różnych przyczyn - nie warto wyrzucać żywności,
- jak rozsądnie zaplanować świąteczne zakupy,
- jak przechowywać to, co już kupiliśmy i szykujemy na świąteczny stół,
- jakie sprytne sposoby pozwolą przedłużyć termin ważności potraw,
- co zrobić z resztkami po daniach świątecznych by nie trafiły do Zakładu Utylizacyjnego,
- jak działa bank żywności, jakiego rodzaju nadmiarową żywność możemy mu przekazać i co możemy zrobić z jedzeniem, którego bank od nas nie przejmie
- co dzieje się z żywnością, która trafia do utylizacji.
Organizatorzy kampanii przypominają, że wg. Federacji Banków Żywności, w Polsce marnuje się rocznie prawie 5 milionów ton żywności, a 60 proc. tej straty powstaje w gospodarstwach domowych.
- Nasza kampania edukacyjna "Jedz, dziel się, szanuj!" ma za zadanie uwrażliwić na marnowanie jedzenia głównie w okresie świątecznym, ale przecież ten problem towarzyszy nam przez 365 dni w roku - czytamy na Fb ZU w Gdańsku. - Przygotowaliśmy zatem pomoc na każdy okres roku w formie PDF! "Niemarnik", przygotowany z restauracją "5 smaków", pomoże Wam mądrze planować zakupy, przechowywać żywność, jak i ułożyć jadłospis zero waste na każdy tydzień! Nie marnuj jedzenia przez cały rok!
Fragment "Niemarnika":
“Niemarnik” w formie PDF można ściągnąć ze strony internetowej ZU.
Egzemplarz papierowy zaś można zgarnąć, biorąc udział w konkursie na Instagramie - jeszcze do północy, 21 grudnia.
Strona internetowa Banku Żywności w Trójmieście