• Start
  • Wiadomości
  • VI Ogólnopolski Konkurs Kulinarny "Literacka Kuchnia". Gotowanie to sztuka

Gotowanie to sztuka. W Gdańsku odbył się VI Ogólnopolski Konkurs Kulinarny "Literacka Kuchnia"

„Święta krowa”, „Jabłko niezgody”, „W blasku krwistej świecy” - to jedne z bardziej finezyjnych nazw zakąsek i deserów, które zostały przygotowane podczas VI Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Literacka Kuchnia". Wydarzenie odbyło się 29 października w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.
30.10.2019
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Uczniowie w ramach konkursu zobligowani są przygotować zakąskę i deser. Wygrywa ta drużyna, która zadbała nie tylko o smak i estetykę, ale też umiejętnie przekona jury konkursowe, że przygotowane dania mają związek z literaturą
Uczniowie w ramach konkursu zobligowani są do przygotowania zakąski i deseru. Wygrywa ta drużyna, która zadba nie tylko o smak i estetykę, ale też przekona jury, że przygotowane dania mają związek z literaturą
gdansk.pl

 

Początkowo Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia organizowany był wyłącznie dla pomorskich szkół. Kilka lat temu wydarzenie zyskało rangę ogólnopolską. W tegorocznej, szóstej już edycji konkursu, udział wzięli uczniowie z 15 szkół. By zmierzyć się w kulinarnym boju, do Gdańska przyjechali reprezentaci m.in. Poznania, Giżycka czy Łodzi. Konkurs łączy w sobie propagowanie czytelnictwa, szukanie inspiracji, rozbudzanie wrażliwości estetycznej oraz podnoszenie kwalifikacji rzemieślniczych. Celem wydarzenia jest też pokazanie, że sektor kulinarny to sztuka, a ci, którzy w nim pracują, często mają artystyczne dusze.

Zasady konkursu są jasno określone - dwuosobowa drużyna reprezentująca daną szkołę musi przygotować zakąskę i deser. Potrawy inspirowane są tekstami literackimi,  a czas, jaki jest na ich przygotowanie, to dwie godziny.

- Część uczniów sięgnęła w tym roku po wiersze: Bolesława Leśmiana, Jana Andrzeja Morsztyna czy Juliana Tuwima – wyjaśnia Beata Seleman, nauczycielka języka polskiego w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku. - Mamy też bajki Ignacego Krasickiego, "Mitologię" Jana Parandowskiego, jest i klasyka - czyli "Pan Tadeusz", Sienkiewicz, "Mendel Gdański" Konopnickiej. Jest też literatura popularna, np. "Gra o tron".

ZOBACZ FILM Z VI OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU KULINARNEGO LITERACKA KUCHNIA

 

Gdy zakąski i desery są gotowe, uczniowie idą do mistrzów. W tym roku uczniów oceniało 31-osobowe jury podzielone na sekcje: degustacyjną, techniczną, literacką i design. To zdecydowanie najbardziej stresujący moment, bo w tym konkursie liczy się nie tylko smak, ale też prezentacja czy wiedza na temat wykorzystanych w gotowaniu technik. 

 
Dwie godziny - tyle czasu mają uczniowie na przygotowanie dań konkursowych
Dwie godziny - tyle czasu mają uczniowie na przygotowanie dań konkursowych
gdansk.pl

 

Lista tegorocznych laureatów:

GRAND PRIX

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku

Kinga Piotrowska, Bartek Krajewski

 

KATEGORIA "ZAKĄSKA"

I miejsce 

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu

Jakub Kuźma, Jakub Nowinka

 

II miejsce

Niepubliczna Szkoła Rzemiosła im. Św. Józefa w Wejherowie

Adrian Maksymiuk, Norbert Białk

 

III miejsce

Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu

Paulina Antoniewicz, Maciej Zalewski

 

KATEGORIA "DESER"

I miejsce

Technikum nr 3 przy Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku

Natalia Wiktoria Tylicka, Anna Żołondek

 

II miejsce 

Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Murowanej Goślinie

Marika Błażyńska, Natalia Miszczuk

 
III miejsce
Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Tony Halika w Świdnicy
Małgorzata Musiał, Kacper Mikosz

 

KATEGORIA "LITERACKOŚĆ"

I miejsce

Technikum nr 3 przy Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku

Natalia Wiktoria Tylicka, Anna Żołondek

 

II miejsce 

Zespół Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Koszalinie

Sandra Matuszak, Szymon Nabereźny

 

III miejsce 

Zespół Szkół Agrobiznesu w Człuchowie

Wiktoria Przybysz, Katarzyna Malecka

 

Nagroda w kat. "Design w gastronomii" Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku

Zespół Szkół Agrobiznesu w Człuchowie

Wiktoria Przybysz, Katarzyna Malecka

 

Nagrody dodatkowe

Firmy Selgros

Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni

Kacper Woźny, Paweł Kowalski

 

Akademii Czekolady

miejsce I

Technikum nr 3 przy Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku

Natalia Wiktoria Tylicka, Anna Żołondek

 

miejsce II

Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Murowanej Goślinie

Marika Błażyńska, Natalia Miszczuk

 

miejsce III

Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Tony Halika w Świdnicy

Małgorzata Musiał, Kacper Mikosz

 

 

 

TV

Nowe auta dla Straży Miejskiej