Po wielu miesiącach oczekiwania na możliwości obsługi gości na miejscu, a nie tylko serwując im potrawy na wynos, ogródki restauracji, kawiarni i barów zostały otwarte. W Gdańsku w tym sezonie działać będzie ich dobrze ponad 200.
Tak wyglądał pierwszy dzień otwarcia ogródków na Głównym Mieście w Gdańsku:
W ogródkach obowiązuje reżim sanitarny znany z zeszłorocznego, również “epidemicznego” sezonu: - zajęty może być co drugi stolik, a odległość między nimi musi wynosić co najmniej 1,5 m.
Od 28 maja lokale gastronomiczne będą mogły przyjmować gości już w pełni - także w swoich wnętrzach. Tu też obowiązywać będzie reżim sanitarny – max. 50 proc. obłożenia miejsc w lokalu, z zajętym co drugim stolikiem (odległość między nimi musi wynosić co najmniej 1,5 m – chyba, że znajduje się między nimi przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika).
Sobota, 15 maja, była także pierwszym dniem zniesienia obowiązku noszenia maseczek na świeżym powietrzu (utrzymany jest wciąż obowiązek zakrywania nosa i ust za pomocą maseczki w pomieszczeniach zamkniętych m.in. w transporcie zbiorowym, w sklepach czy w kościele).