Już po raz trzeci Stowarzyszenie SUM wraz z Wydziałem Promocji Urzędu Miasta Gdańska zapraszają do radosnego celebrowania Święta Niepodległości w Gdańsku, przy smacznym jedzeniu w dobrej cenie.
Wieczór Niepodległości rozpocząć można już w wigilię narodowego święta, gdyż już od piątku, 10 listopada, wieczorem kilkadziesiąt wybranych pubów i restauracji czekać będzie na gości ze specjalną biało-czerwoną ofertą dań. Kolory oczywiście nieprzypadkowe - przygotowane potrawy inspirowane są bowiem tradycyjną kuchnią polską, a niektóre z nich nawet kolorystycznie nawiązują do narodowych barw. Będzie więc okazja do spróbowania dziczyzny, gęsiny, podrobów, pierogów czy grzybów. Kucharze wręcz prześcigają się w propozycjach.
Na przykład w restauracji Lobster (w budynku Olivia Gate B) zjemy gulasz z sarny z kopytkami dyniowymi, a na deser tartę z polskiej renety z kardamonem (obiad z przystawką i zupą za 69 zł), a w Central Hotel Gdańsk PG4 Browar - gęś owsianą pieczoną w niskiej temperaturze z sosem z czarnego bzu i pure z pieczonej dyni (38 zł).
Na pierogi z gęsiną i foie gras na maśle szałwiowym (37 zł) lub flaki z pomidorami, ziołami i parmezanem (19 zł) najlepiej wybrać się do restauracji Fellini na Targ Rybny 6, zaś na rzadko spotykaną tradycyjną czerninę z kładzionymi kaszubskimi kluskami ziemniaczanymi do Hotelu Bartan w Sobieszewie (w zestawie z drugim daniem i deserem za 24,99 zł). Kto woli jednak dania mniej skomplikowane powinien spróbować w Barze Pod Rybą (ul. Piwna 61/63). Tam czeka na niego bigos polski z pieczonym ziemniakiem i kompotem jabłkowo-cynamonowym za 30 zł.
Pracownicy Brovarni Gdańsk, gdzie spróbować można konfitowanego udzica z polskiej gęsi rozmarynowej z buraczkami i jarmużem (67 zł) przypominają jednak, że najlepiej zamówić stolik dzień wcześniej w restauracji, by nie mieć kłopotów w wejściem. Chętnych na polską kuchnię na pewno nie będzie brakować.
Restauracje, biorące udział w Wieczorze Niepodległości będą oznaczone czerwoną flagą przy wejściu. |
Oprócz kulinarnych przygód, nie zapominajmy że w sobotę, 11 listopada, czeka nas Parada Niepodległości, organizowana w Gdańsku już po raz 15. Początek o godz. 9.00 przy ulicy Podwale Staromiejskie.
Restauracje Wieczoru Niepodległości będą otwarte tego dnia do późnych godzin wieczornych.
Menu szefów kuchni przygotowane specjalnie na 10-11 listopada 2017 r.
Bar Pod Rybą ul. Piwna 61/63 Bigos Polski z pieczonym ziemniakiem i kompotem jabłkowo-cynamonowym - cena zestawu 30zl
Specjalnej cenie 16 PLN/10 szt. pierogów:
PROMOCYJNE POZYCJE MENU 3 dania za 24,99 zł
Ciasto bezowo malinowe ze śmietaną, serkiem mascarpone i migdałem w cenie promocyjnej 6zl lub w zestawie z dużą kawą 9zł.
Konfitowany udziec z polskiej gęsi rozmarynowej, pieczone buraczki, puree czosnkowe, jarmuż
Filet z gęsi owsianej pieczonej w niskiej temperaturze z sosem z czarnego bzu , piure z pieczonej dyni , śliwki w occie w cenie 38 zł
Flaki po florencku - rozgrzewające flaki z pomidorami, ziołami i parmezanem 19zł
Przystawka: Łosoś na szparagach z espumą dyniową 22zł
Przystawka: Kremowe kaszotto z gęsiną confit, leśnymi grzybami, płaskurką i komosą ryżową w cenie 38 zł Menu 1 w cenie 105 zł Menu 2 w cenie 125 zł Menu 3 w cenie 135 zł
Filet z gęsi confit, żołądki gęsie sous vide, pieczone marynowane buraki, mus z zielonego jabłka z chrzanem, kluseczki szpinakowe w cenie 45 zł
Przystawka: Smażone grzyby podane z grzankami
Rogal Marciński z bekonem i frankurterkami w cenie 16 zł
Zestawy niepodległościowe: Menu I w cenie 69 zł. Menu II w cenie 69 zł. Lookier Cafe & Restaurant ul. Długa 39 Menu na 10 i 11 listopada O mój rozmarynie: Pieczone ziemniaki z rozmarynie w sosie Staropolskim, podawane z pieczonymi buraczkami 12 zł Restauracja Mon Balzac ul. Piwna 36/39 Zupy: Bolszewicka Soljanka 16,00 zł, Staropolski Żurek z jajkiem 14,00 zł
Drink Królestwo Polskie w cenie 19 zł
Gołąbek w sosie pomidorowym w cenie 7 zł
Pierogi Polskie w cenie 16 zł
Grochówka z kiełbasą w cenie 8 zł
Przystawki: Jesień 1918r. - Rosół z grzybów z domowym makaronem 14zł
Pikantna potrawka z indyka na grillowanej czerwonej papryce z pieczoną polentą 36 zł Interaktywny wieczór Niepodległości: piątek i sobota od godziny 19:00-22:00
Przystawka: Śledź wędzony na blinach z burakiem i kwaśną śmietaną w cenie 15 zł
Zupa dyniówka z prażonymi orzeszkami pinii 8 zł
„Tatar przywódcy” (przystawka zimna): Tatar Dorsz * cytryna * śmietana koperkowa * ogórek * perłowa cebula w cenie 29,00 zł
Smażony polski sandacz na biało- czerwonym puree w cenie 49 zł
Barszcz czerwony z białym jajkiem 10 zł
Udko z kaczki/ kasza gryczana z jabłkiem/kalafior romanesco/ marchewka confit w cenie 32 zł
Ptyś biało- czerwony w cenie 12 zł |