Święto Chleba zorganizowano na Długim Targu, tuż obok Zielonej Bramy. Mieszkańcy i turyści mogli skorzystać z oferty prezentowanych na specjalnych stoiskach wyrobów piekarniczych. Widać było bardzo bogatą i różnorodną ofertę gdańskich piekarzy, którzy swoje święto zorganizowali już po raz 26. Były konkursy i strefa zabaw dla dzieci.
Na scenie występowały m.in. Teatr QFER i zespół muzyczny Rock & Rollersi. Zanim jednak do tego doszło miała tu miejsce uroczysta inauguracja Święta Chleba. Poprzedziła ją msza św. w Bazylice Mariackiej. Święto zorganizowały Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP oraz Cech Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, a sfinansowano je z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Jak podkreślają organizatorzy, celem Święta Chleba jest promocja pieczywa jako odpowiedzi na stałą tendencję spadkową spożycia chleba tradycyjnego, produkowanego w oparciu o długie procesy fermentacyjne, gwarantujące wysokie walory prozdrowotne i smakowo-zapachowe.
- Bardzo się cieszę, że Święto Chleba jest już na stałe związane z Jarmarkiem św. Dominika. To już jest nierozłączna część Jarmarku. Dziękuję wszystkim rzemieślnikom i członkom cechu, piekarzom cukiernikom za to, że codziennie swoją ciężką pracą dostarczacie najwyższej jakości produkty na nasze stoły – mówił do uczestników uroczystości Piotr Borawski, zastępca prezydenta Gdańska ds. przedsiębiorczości i ochrony klimatu. - Bardzo dziękuję także za otwartość na nowoczesność, za to, że na tym Święcie Chleba jest także konkurs dla amatorów.
Od kilku lat w ramach Święta Chleba organizowany jest konkurs dla mieszkańców, którzy sami pieką chleb i chcą się tym pochwalić. Niektórzy domowi piekarze stają do rywalizacji po raz kolejny.
- Koledzy mówili: „Jak to konkurencję popieracie?”, ale to nie jest tak. Bardzo się cieszymy, jak ktoś sam piecze chleb, bo zaprosi kogoś, poczęstuje. Ta druga osoba nie zawsze będzie chciała sama piec, ale będzie potem szukać dobrego chleba. Mam nadzieję, że przez to trafi do nas, bo staramy się robić dobre pieczywo, nie mrożone, ale prawdziwe, pachnące, chrupiące. Niepokoi nas trochę to, że młode pokolenie, dwudziestolatków nie zna takiego chleba i bułek, bo jest przyzwyczajona do kupowania pieczywa krojonego i pakowanego – mówił gdansk.pl Piotr Gotowała, starszy Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku.
Do zgromadzonych przemówił też poseł PiS Kazimierz Smoliński, który przypomniał o swoim piekarniczy rodowód.
- Jarmark św. Dominika ma już 761 lat, Święto Chleba ma 26 lat, ale chleb istnieje już tysiące lat, istnieje i będzie istniał jako podstawowy produkt – mówił poseł.
Podczas inauguracji obecny był też znany gdański piekarz Andrzej Szydłowski, który w 2010 r. uzyskał tytuł Światowego Piekarza Roku, nadawany przez Światową Unię Piekarzy UIB. Zasiadał też we władzach wielu organizacji branżowych - krajowych i międzynarodowych. Piekarze podziękowali mu za jego inicjatywę stworzenia Święta Chleba w Gdańsku i wsparcie tej imprezy. Oprócz podziękowań, za to, że był „dobrym duchem” tej piekarniczej inicjatywy Andrzejowi Szydłowskiemu wręczono też specjalną statuetkę.
Zobacz naszą fotorelację: