
Agnieszka Weis
Projektantka i ceramiczka eksplorującą kształty i tekstury w porcelanie. Głównym tematem jej pracy są naczynia do herbaty,
ponieważ inspiruje ją jej bogata historia i rytualny aspekt. Lata doświadczenia w projektowaniu produktu dały jej zdolność tworzenia kształtów, które są piękne i wygodne w użyciu. Jej najważniejszym narzędziem są dłonie. To one nadają obiektom kształty, utrwalone później przez ogień. Większość prac powstaje przy użyciu tradycyjnej techniki toczenia na kole
garncarskim.
W ramach Stypendium Kulturalnego FUNDUSZ TWÓRCZY realizowała projekt, o którym pisze:
"Projekt zakłada zaprojektowanie oraz wykonanie kolekcji 30 naczyń herbacianych eksplorujących relację bieli i kobaltu. Techniką tworzenia będzie toczenie z porcelany na kole garncarskim oraz ręczne malowanie tlenkiem kobaltu. Kobalt jest elementem, który łączy moje inspiracje w tym projekcie: kolor morza, flizy holenderskie, tradycyjną chińską porcelanę. Bezpośrednią inspiracją projektu jest historyczne mieszanie się kultur w Gdańsku, możliwe dzięki bliskości morza i portu. Dla dawnych Gdańszczan Bałtyk był oknem na świat, a towary przypływające na statkach pozwalały przybliżyć mieszkańcom estetykę odległych kultur. Jednym z takich towarów były flizy holenderskie - białe ceramiczne kafle zdobione kobaltem, stosowane jako balast na statkach. Po rozładunku stawały się ozdobą wnętrz gdańskich kamienic. Połączenie bieli i kobaltu jest również charakterystyczne dla chińskiej tradycji malowania na porcelanie, także tej herbacianej. Rytuały związanie z herbatą są obecnie głównym tematem mojej pracy twórczej. Od 2021 roku projektuję i tworzę ceramikę przeznaczoną do parzenia w stylu chińskim i japońskim, nieznanych jeszcze na północy Polski. Swoim projektem pragnę przybliżyć tę tradycję Gdańszczanom, łącząc ją ze znaną im estetyką. Dlatego po ukończeniu kolekcji chcę zorganizować w moim Studio w Nowym Porcie wernisaż połączony z ceremonią parzenia herbaty. Dzięki temu obecni będą mogli nie tylko obejrzeć powstałe
przedmioty, ale również doświadczyć ich zmysłami dotyku, zapachu i smaku."